Hvad er judo?

JUDO – Alsidig motion – Japansk tradition – Kampsport!

Judo – en sport for dig, som gerne vil bruge alle dine muskler og tumle rundt på en tyk måtte sammen med kammeraterne eller familien.

Judo er en kamp- og motionssport.

Judo er god motion, giver smidighed, udvikler ens motorik samt tekniske snilde og giver et godt kammeratskab.

Judo betyder oversat til dansk “den milde vej” – det vil sige at overvinde sin modstander ved brug af mindst mulig kraft.

Judo er opbygget af basistræning, gymnastik og faldøvelser, kast og kontrolteknikker.

Kastene er opdelt i hånd-, skulder-, hofte-, ben-, sideliggende-, og rygliggende kast.
Kontrolteknikker opdeles i holdegreb, albuelåse og stranguleringer (låse og stranguleringer trænes kun af øvede voksne).

Historie

Judo er en knap 150 år gammel sport med sine rødder i de gamle Japanske kampkunst-traditioner, hvor kunsten er at udnytte sin partners styrke og bevægelse.

Judo betyder “den milde vej” – forklaringen på dette skal findes i historien.
Judo er nemlig ikke en nyskabelse, men en modernisering af traditionelle japanske kampkunstsystemer, hvis formål var, definitivt at sætte en modstander ud af spillet.
Judo blev skabt ved udvælgelse af de mest effektive kampteknikker, som samtidig blev gjort anvendelige til fredelig kampsport.
I klassisk kampkunst blev et angreb f.eks. ofte indledt med spark eller slag mod vitale kropspunkter, hvorimod man i moderne judo indleder med greb i judogien (judodragten), og pointscoring sker på et veludført kast eller en holdeteknik.
Det betyder at alle judoteknikker trænes fuldt ud – og stort set alt, hvad man lærer, kan prøves af til træning og i konkurrence.
Teknikkerne bygger på eftergivenhed og snilde, hvilket betyder at god teknik er meget mere effektiv end råstyrke i en judokamp.

Judo blev hurtigt populær i Japan. Judokæmperne klarede sig nemlig fra starten af godt over for de traditionelle kampformer i turneringer (judokæmperne kunne jo træne uden at risikere liv og lemmer).
Fra 1911 blev judo et obligatorisk fag for japanske realskoledrenge – officielt forbød De Allierede al kampsport i Japan efter 2. verdenskrig og frem til 1950.
Nu til dags hører judo til i gymnasiet, hvor drenge skal vælge mellem judo og kendo (sværdkamp).

På verdensplan er judo i dag blandt verdens 8 største sportsgrene, og har siden 1964 været at finde på OL programmet. Judo dyrkes også som en allround familie- og motionssport og flere steder anvendes judo som handicap- og rehabiliteringstræning, idet der er tale om en motionsform, hvor alle muskelgrupper aktiveres.

I Danmark opstod de første rigtige judoklubber under 2. verdenskrig, nemlig i Esbjerg og Fredericia i 1943.
I 1944 startede en gruppe aktive modstandsfolk en judoklub i Hellerup, det har siden vist sig at judoklubben blev brugt som dække for sabotage virksomhed.

I dag findes der omkring 100 judoklubber i Danmark.

Træningsforhold
Judo trænes på måtter, som er speciel konstrueret, så man ikke slår sig.
Egentlig er måtterne stort set lig de “tatami ” som er gulvbelægning i et japansk hjem, og dragten “gien” lig et klassisk japansk jakkesæt til mænd.

Den er lavet så den kan modstå de træk, som skal til for at lave judoteknikkerne, og den holdes sammen af et stærkt bælte, hvor farven signalerer kæmperens dygtighed. Judo”sproget” er stadig japansk.

Det sorte bælte

Prøvesystemerne er tilpasset de enkelte landes lokale forhold.
I Danmark har vi prøver for børn, ungdom og voksne; man skal være 17 år for at kunne gå op til sit første sorte bælte og ydermere skal man have vundet over 10 med samme grad som en selv inden for et år.

For begyndere er judopensumet bygget op efter et 5 trins system; kaldet “go-kyu”.
Til hvert trin hører gymnastikøvelser, fald, kast og gulvarbejde.
Består man det første trin får man gult bælte, så orange, grønt, blåt og brunt bælte

Derefter følger ekspert- eller dangraderne, dem er der 10 af. På verdensplan er der dog kun 1 person med 10.dan.

Ved graduering til sort bælte, 1. – 5. dan, viser man en Kata, som kort fortalt er en stiliseret fremstilling af teknikkerne.

Fra 6. til 8. dan får man et rødt-hvidt bælte, det tildeles som anerkendelse af en helt speciel indsats for sporten. 9. og 10. dan er et rødt bælte.

Bæltefarven viser således udøverens niveau og er med til at fortælle hvilke hensyn man bør tage over for en træningspartner.

Kamp

Judokampe afvikles som tvekampe, enten med deltagere fra hold eller i individuelle turneringer opdelt efter køn, vægt, bæltegrader, alder.
Der er en hoveddommer og to sidedommere.

Kampen indledes med hilsen, og sættes så i gang på dommerens kommando, hajimé.
Først kæmpes om at få godt fat i modstanderens gi, hvorefter den taktiske fase med at bringe modstanderen ud af balance og få lavet et kast eller en benfejning.
Et perfekt kast afgør kampen, ellers kan fortsættes i gulvkamp hvor scoringer fås ved holdegreb, armlås eller strangulering.

Et perfekt kast, holdegreb i 25 sec. , en strangulering, armlås, eller at modstanderen i øvrigt giver op ved to klap i måtten giver fuld “Ippon” og kampen er vundet.
Mindre scoringer gives ved knap så veludførte teknikker, og kampen kan da fortsætte op til 5 minutter.
Også børn stiller op til kampe, dog uden strangulerings- og armlåsteknikker, ligesom kampene typisk er kortere

Er judo farligt?

Undersøgelser har vist at der sker meget få uheld under judotræning og kamp.

Det skyldes at judo altid trænes på tykke måtter, at alle judoudøvere fra starten lærer alt om opvarmning og udspænding, stræk og ikke mindst faldteknik.
At der er fast regelsæt og disciplin i træningslokalet.
At bæltegraden fortæller hvor erfaren ens partner er og dermed hvor meget hensyn der skal vises

Hvem kan lære judo?

Alle!
– judo kan dyrkes både som konkurrence- og motionssport.

Du kan være med, uanset om du er ung og har ambitioner om at blive olympisk- eller verdensmester eller om du er lidt ældre eller knap så ambitiøs og vil dyrke motion sammen med gode kammerater og samtidig lære selvforsvar, faldteknik samt udvikle smidighed og kropsbeherskelse.

Judo bruges også terapeutisk f.eks. til udvikling af motorik hos forskellige handicaps.

Er judo mystisk?

Judo stammer fra Japan og derfor er “fagudtryk” og traditioner japanske, men ikke mystiske.

Judofagsproget består af almindelige japanske ord, som blot gør, at judokæmpere fra hele verden kan tale sammen.

Træningsdragten eller “judo-gien” som vi kalder den, ser ud som et almindeligt japansk jakkesæt gjorde for 100 år siden da judoen blev opfundet.

Graduering

Graduering i Særslev Judo klub!

 – graduering eller bælteprøve – et vigtigt judofænomen hvor eleverne viser deres kunnen – det at blive gradueret har været en del af judosporten siden 1882.

Gradueringsideen findes også i andre kampsport – f.eks har der været graduering i Karate siden 1926.